Terugblik financiële markten – Januari 2022

Het laatste kwartaal van 2021 begon zeer goed. Dit was te danken aan de sterke kwartaalcijfers van bedrijven. De meeste ondernemingen lieten beter dan verwachte winstcijfers zien en dat werd goed ontvangen op de aandelenbeurzen. De koersen herstelden zich fors van de dip in september. De obligatiemarkten herstelden zich eveneens in oktober, in de verwachting dat Centrale Banken geen haast maken met de afbouw van stimuleringsmaatregelen zolang we nog last hebben van de coronapandemie. Daarnaast lieten de Centrale Banken zich in oktober minder agressief uit dan verwacht over inflatiebestrijding. Hierdoor daalde de rente op de kapitaalmarkten, wat een gunstige effect had op de aandelenbeurzen.

Toen er in de loop van Q4 steeds meer hoge inflatiecijfers bekend werden gemaakt, zowel hier in Europa als in de VS, kwam het besef dat de inflatie langer zal aanhouden dan verwacht. De verwachtingen ten aanzien van het stimuleringsbeleid van de Centrale Banken veranderden hierdoor. Met name de Amerikaanse centrale bank (FED) zou haar economische stimuleringsmaatregelen wel eens sneller dan verwacht kunnen gaan verminderen. Dit had zijn weerslag op de financiële markten. Zowel op de aandelen- als obligatiemarkten namen de koersfluctuaties (volatiliteit) weer toe. Ook de opmars van de omikronvariant zorgde voor de nodige onrust.

Niettemin werd het vierde kwartaal positief afgesloten op de aandelenbeurzen. De obligatiemarkten verloren echter wederom terrein. De verwachting is dat obligatiebeleggingen een zwak jaar tegemoet gaan, omdat de rente voorlopig blijft stijgen. De rendementsverwachtingen voor aandelen zijn gunstiger vanwege de aanhoudende economische groei door hogere bedrijfsinvesteringen en stijgende consumentenbestedingen. Hierdoor blijft de winstontwikkeling bij bedrijven robuust. Daarbij zal de gestegen volatiliteit op de markten aanhouden door zorgen over hogere inflatie, stringenter beleid van de Centrale Banken en door onzekerheid over de duur en de ontwikkeling van de coronapandemie.

Aandelen Q4 2021 1 jaar 3 jaar 5 jaar
MSCI ontwikkelde markten 9,9% 32,1% 21,5% 13,1%
MSCI opkomende markten 1,1% 5,0% 10,5% 7,3%
MSCI alle markten 8,8% 28,9% 20,2% 12,4%

 

Obligaties (EUR hedged) Q4 2021 1 jaar 3 jaar 5 jaar
BBgBarc Obligatiemix Euro -0,6% -3,0% 2,1% 1,5%
BBgBarc Obligatiemix Wereld -0,3% -2,4% 1,8% 1,1%
BBgBarc Bedrijfsobligaties Wereld -0,4% -2,3% 4,0% 2,3%