Terugblik financiële markten – April 2024

Na de voorzichtige opwaartse beweging in januari verbeterde de stemming op de aandelenmarkten aanzienlijk in februari. In alle grote regio’s werd winst geboekt, waarbij de verschillen beperkt waren. Meerdere indices, waaronder de Amerikaanse S&P 500 en de Japanse Nikkei, vestigden nieuwe records. Vooral voor opkomende markten en met name China betekende de winst in februari een sterke verbetering. Aandelen wisten in maart de weg verder omhoog vast te houden ondanks stijgende rentes.

In de VS, het VK en Duitsland stegen zowel de lange als de korte rente. De belangrijkste drijfveer hiervoor was de verwachting dat centrale banken de rentes later zullen verlagen dan eerder gedacht omdat de inflatie minder snel daalt dan verwacht. Hierdoor daalden de koersen op diverse obligatiemarkten. Door de stijgende rentes en negatief nieuws over de sector was het voor vastgoed ook een lastig kwartaal. Voor grondstoffen was het daarentegen een prima kwartaal. Vooral olie en edelmetalen, zoals goud en zilver, zaten in de lift.

Al met al werd het eerste kwartaal -na een aarzelend begin- voor aandelen positief afgesloten. Met name vanwege het positieve sentiment op de beurzen vanaf februari door sterke Amerikaanse economische groeicijfers. Daarnaast rapporteerden veel Amerikaanse en Europese ondernemingen solide en relatief sterke bedrijfsresultaten over het afgelopen jaar.

Voor obligaties was het een minder goed kwartaal. Ondanks de gunstige economische cijfers daalden de koersen met gemiddeld 0,4%. De combinatie van onvoldoende afnemende inflatie en oververhitting van de arbeidsmarkt zorgden ervoor dat centrale banken terughoudend reageerden op door de markt verwachte renteverlagingen. Dit terwijl aandelen wereldwijd juist een stijging van 11% lieten zien over het eerste kwartaal van 2024.

De vooruitzichten voor aandelen blijven vooralsnog gunstig vanwege het positieve marktsentiment en de ingezette daling van de inflatie. Deze is in de ontwikkelde markteconomieën reeds gedaald vanaf het hoogtepunt eind 2022 van ca. 10% tot ca. 3% nu en de trend is nog steeds dalend, zij het in een lager tempo. Dat zal voor veel centrale banken de weg vrijmaken om de beleidsrente te verlagen, wat uiteindelijk ook gunstig is voor de obligatiemarkten. Een dalende rente betekent immers stijgende obligatiekoersen.

Aandelen 2024.Q1 1 jaar 3 jaar 5 jaar
MSCI ontwikkelde markten 11,6% 25,2% 11,4% 12,7%
MSCI opkomende markten 4,7% 9,7% -2,4% 2,9%
MSCI alle markten 10,9% 24,7% 9,5% 11,4%
Obligaties (EUR hedged) 2024.Q1 1 jaar 3 jaar 5 jaar
BBgBarc Euro obligatiemix -0,4% 4,4% -4,5% -1,7%
BBgBarc Wereldwijde obligatiemix -0,4% 2,2% -3,7% -1,3%
BBgBarc Wereldwijde bedrijfsobligaties -0,3% 4,0% -3,5% -0,6%

Bronnen: ING IO, BlackRock, VLK