Beleggen met impact en betrokkenheid

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor duurzaam beleggen. Een belangrijke aanjager hiervan is uiteraard de klimaatcrisis, die voor steeds meer mensen voelbaar is. Behalve in het aanpassen van je consumptiepatroon kun je verandering ook bewerkstelligen door je geld duurzaam aan het werk te zetten. Ook vanuit overheidswege zijn er steeds meer initiatieven om dit te ondersteunen. Het bekendste voorbeeld is de invoering in 2021 van de SFDR[1]. Dit is een regeling die beleggingsfondsen verplicht om openheid te geven in de duurzaamheidsrisico’s die beleggers lopen als zij hun geld bij hen onderbrengen. Dit is mede ingegeven door het fenomeen greenwashing. Dit is de duurzaamheidsclaim die steeds meer beleggingsfondsen op hun beleggingen plakken, zonder dat duidelijk is hoe duurzaam deze beleggingen daadwerkelijk zijn.

De eerste stap is dat fondsen nu moeten aangeven aan welke classificatie hun portefeuille voldoet. Fondsen die kunnen aangeven dat hun beleggingen in bepaalde mate bijdragen aan sociale- en milieu doelstellingen, zonder tegelijkertijd schade te berokkenen, krijgen een lichtgroen etiket. Fondsen die niet alleen bijdragen aan een duurzame ontwikkeling, maar dit ook werkelijk als doelstelling hebben opgenomen, mogen zichzelf een donkergroen etiket opplakken. De fondsen die geen kleur willen bekennen krijgen een grijs etiket. Als stok achter de deur om het juiste etiket te communiceren, geldt dat binnenkort een due diligence door toezichthouders zal volgen.

Wilt u behalve duurzaam beleggen ook graag meer betrokken worden bij ondernemingen met een duurzame doelstelling, dan kan beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven een idee zijn. Vooral wanneer het bedrijven zijn die ‘om de hoek zitten’ of een heel herkenbaar probleem aanpakken, creëert dit meer betrokkenheid en een wij-gevoel. Als dan naast het maatschappelijk rendement ook het financieel rendement marktconform is dan vormt dit een mooie bonus.

Sinds kort kunnen wij dergelijk beleggingen aanbieden. Dit geschiedt via een private equity impactfonds. Het minimum deelname kapitaal bedraagt € 150.000. Gezien het hoge risico dat aan dergelijke investeringen kleeft adviseren wij om maximaal 5 tot 10% van uw belegbare vermogen in dit fonds te investeren. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat uw geld voor 8 tot 12 jaar in deze beleggingen vastzit. Qua financieel rendement is 6 tot 8% per jaar een realistisch perspectief.

Het fonds betreft een zogenaamd paraplufonds met daaronder subfondsen. Elk subfonds investeert in een specifiek bedrijf met een specifiek bedrag. Aan subfondsen die reeds gesloten zijn kunt u niet meer meedoen. De managers van het fonds zorgen ervoor dat uw investering altijd over minimaal vijf ondernemingen wordt verdeeld.

Waar uw geld exact in belegd wordt is vooraf onbekend. Dit hangt af van de investeringsvragen die langs komen. Om u toch een idee te geven volgt hieronder een beschrijving van een aantal reeds afgeronde investeringen.

HeatTransformers installeert (hybride) warmtepompen. Ze doen niets anders. Het bedrijf is een frisse nieuwe beweging met een focus op klantvriendelijkheid en schaalbaarheid. Dit met een team van jonge vakmensen die de energietransitie willen versnellen. Samen met partners zoals energiemaatschappijen en zonnepaneel-aanbieders helpt HeatTransformers woningeigenaren van advies tot installatie. De warmtepompvakmensen worden zelf opgeleid, installatieteams vakkundig begeleid (eigen en die van installatiepartners) en installaties worden op afstand geoptimaliseerd. Dit resulteert in een klantvriendelijk, efficiënt en schaalbaar proces waarin HeatTransformers grote stappen zet naar een schonere toekomst.

 

Melvin Loggies en Jasper Gabriëlse zagen als 21-jarige studenten op televisie hoe een Nepalese vrouw een natuurlijke vorm van zeep gebruikte om te wassen. Dat riep meteen de volgende vraag op: waarom gebruiken we hier allerlei synthetische toestanden, als wassen ook natuurlijk kan? In 2013 richtten ze samen Seepje op. Seepje maakt natuurlijke was- en reinigingsproducten op basis van de beste natuurlijke ingrediënten, zoals de Sapindus mukorossi-vrucht uit de Himalaya. Seepje is guaranteed WFTO-member en B Corp. Ze voldoet aan strenge eisen op het gebied van milieuprestaties, sociale ontwikkeling en handel. De producten van Seepje worden verkocht bij meer dan 4.500 winkels in Nederland, België en Duitsland.

 

De Clique is een Utrechtse startup die zoveel mogelijk (organisch) afval uit de stedelijke omgeving als grondstof voor nieuwe producten inzet. Hiervoor biedt De Clique een grondstoffenservice. Grondstoffen (voorheen afval) worden gescheiden opgehaald bij klanten zoals grote bedrijven, restaurants, supermarkten en cateraars en zoveel mogelijk omgezet in nieuwe producten die weer teruggaan naar de klanten. Zo is de cirkel rond en blijven we grondstoffen gebruiken in plaats van ze af te danken.

Vlees en zuivel leggen een groot beslag op de planeet, misschien wel een te groot beslag. Zo wordt meer dan 75% van het mondiale landbouwareaal nu gebruikt voor veevoer en grasland. Dat gaat gepaard met ontbossing, grote uitstoot van broeikasgassen en verlies aan biodiversiteit. Bovendien is dierenleed onlosmakelijk verbonden met de productie van vlees, eieren en zuivel.

Vanwege de zware impact op het milieu zijn alternatieven voor dierlijke eiwitten noodzakelijk.

Het Nederlandse bedrijf Lazy Vegan heeft als missie om veganistisch eten gemakkelijk, lekker en leuk te maken. Ze creëren kant-en-klaarmaaltijden vol verse groenten en met een vleesvervanger gemaakt van doperwten. De maaltijden bevatten veel (erwten) eiwitten en zijn vrij van soja, dierlijke eiwitten en gluten.

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit beleggingsidee, dan kunt u dit aanvragen via onderstaande contactknop of bellen met uw contactpersoon bij CapitalCare Company.

Neem contact met ons op

 

[1] Sustainable Finance Disclosure Regulation