Beleggen in woonruimte voor studenten

Vastgoedobligatie met jaarlijks 5% rente plus winstdeling waardoor het jaarrendement kan oplopen tot 7 à 8%. De rente wordt op kwartaalbasis uitgekeerd of bijgeschreven op de hoofdsom.

Algemeen

Gezien de onrust op de effectenbeurzen enerzijds en de lage rendementen op veilige beleggingen anderzijds, zijn veel beleggers op zoek naar alternatieven. Verhuurde woonruimte is zo’n alternatief. De directe rendementen zijn redelijk constant en tussentijdse koersschommelingen zijn er zeer beperkt. Pas bij verkoop van een pand komt de waardeontwikkeling vast te staan en kan het totaalrendement berekend worden.

U kunt op diverse manieren investeren in verhuurde woonruimte. U kunt zelf onroerend goed aankopen en dit verhuren of u kunt dit overlaten aan een professionele partij. In dat laatste geval is er vaak sprake van een beleggingsmaatschappij of een beleggingsfonds. U koopt een participatie en bent dan mede-eigenaar of u verstrekt een lening, zoals bij een obligatie. Ook mengvormen als winstdelende obligaties komen voor. Professionele partijen beogen vaak om de onderliggende vastgoedportefeuille na zo’n 7 tot 10 jaar door te verkopen en de opbrengst uit te keren aan de participanten. Het moet dan wel de juiste tijd zijn om dit te doen. In een recessie zal de waarde laag zijn en is verkopen onaantrekkelijk. In de voorwaarden van de fondsen staat dan ook altijd dat de verkoopdatum kan worden uitgesteld.

Waarschuwing: tussentijdse verkoop kan lastig zijn, hoewel sommige aanbieders beleggers behulpzaam zijn door tussentijdse verkoop te faciliteren via een platform. Soms kopen ze zelf participaties in tot een bepaald maximum. Garanties worden niet gegeven. Deze beleggingscategorie is daarom alleen geschikt voor mensen die langere tijd geen beroep hoeven te doen op dat deel van hun vermogen. Welk percentage van uw vermogen deze belegging maximaal mag zijn is een zeer persoonlijke zaak. Uiteraard adviseren wij u hier graag bij.

De investering

Dit beleggingsidee is al eerder in een van onze nieuwsbrieven belicht. Het betreft het vierde fonds van deze aanbieder. Investeerders in eerdere fondsen kunnen een disagio (korting) tegemoetzien van 5%.

Het betreft kamers of studio’s voor studenten, singles en starters. Starters kunnen afgestudeerden zijn die net begonnen aan hun eerste baan. De studenten die huren zitten aan het einde van hun studie of willen de hectiek van een studentenhuis niet. Ze zoeken zelfstandige woonruimte, maar vinden het niet erg om sommige voorzieningen te moeten delen als daar een aantrekkelijke huur tegenover staat.

Dergelijke huisvesting is te creëren door relatief grote panden aan te kopen. Dit zijn forse investeringen die voor de meeste particuliere beleggers te groot zijn. Samen met andere beleggers lukt dat echter wel, waardoor de aanvangsinvestering per belegger lager kan blijven en er tevens aan spreiding in panden kan worden gedaan.

Deelname geschiedt via vastgoedobligaties waarop jaarlijks 5% rente plus winstdeling wordt uitgekeerd. Het jaarrendement kan oplopen tot 7 à 8%. De rente wordt op kwartaalbasis uitgekeerd of bijgeschreven op de hoofdsom. Cliënten van CapitalCare Company krijgen de emissievergoeding terug.

Actualiteit

Ondanks de hogere rente op bankfinancieringen en de stijging van de overdrachtsbelasting van 8% naar 10,4% kan dit nog steeds een interessante belegging zijn. Aankopen voor een goede prijs is dan echter essentieel. Ook panden waar nog het een en ander aan gedaan moet worden zijn interessant. Vooral wanneer dit in eigen beheer kan worden gedaan.

Kon tot voor kort iedereen wel rijk worden door huisjes uit te melken, nu ligt dat anders. Nieuwe wetgeving rondom verhuur en de nieuwe regels in box 3 van de inkomstenbelasting maken het een stuk uitdagender. Verhuur aan studenten viel altijd al onder gereguleerde verhuur, dus de regels van Hugo de Jonge zullen daar weinig aan veranderen. De nieuwe wetgeving betekent dat de gereguleerde huurgrens (nu € 806,06) vanaf 2024 een stuk hoger komt te liggen (er wordt gesproken over € 1.000 of zelfs € 1.250). Hierdoor krijgen meer huurders de mogelijkheid om een beroep op het puntenstelsel te doen. Dit kan betekenen dat de huur (fors) omlaaggaat, wat het rendement van de verhuurder flink verlaagt.

Ook de nieuwe box 3 wetgeving maakt het allemaal lastiger. Schulden kunnen niet meer gesaldeerd worden met bezittingen, maar krijgen een eigen rendementscategorie die aanzienlijk lager ligt dan het veronderstelde rendement op de bezittingen. Door de structurering van dit fonds kan wel worden gesaldeerd en heeft u geen last van deze beperking.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit beleggingsidee, dan kunt u dit aanvragen via onderstaande contactknop of bellen met uw contactpersoon binnen CapitalCare Company.

Bent u nog geen relatie van ons kantoor? Ook dan staan wij u graag te woord. Wij bieden echter geen losse financiële producten aan. Beleggen in dit idee kan alleen als onderdeel van CapitalCare Unlimited of CapitalCare Comfort. Meer informatie over deze arrangementen en over onze werkwijze treft u aan op de pagina Tarieven.

 

Neem contact op