Charity – Families voor Families

“Wij hebben een hechte familieband dus beseffen hoe belangrijk een warm nest is. Daarom steunen wij Families voor Families.”
Familie Ouborg

Netwerk

Families voor Families is een netwerk van families en familiebedrijven die zich duurzaam inzetten voor de missie van SOS Kinderdorpen. Families die sámen het verschil willen maken in het leven van kwetsbare families en kinderen, want samen bereik je meer dan alleen. Families die geloven in de kracht van familie, in de onvoorwaardelijke liefde, zorg, bescherming en begeleiding die zij zelf dagelijks meegeven aan hun kinderen. Families voor wie geven meer betekent dat het doen van een gift.

Maar hoe bijzonder is het om kinderen met een moeilijke start in hun leven ook die onvoorwaardelijke familieliefde te kunnen geven? Een veilige omgeving waarin zij met vertrouwen en respect kunnen opgroeien en herstellen van wat zij hebben meegemaakt. Waar zij de kans krijgen om weer te kunnen dromen, want je kunt alleen maar dromen als je kunt leven en niet hoeft te overleven.

De missie van SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen versterkt families en gemeenschappen zodat kinderen in veiligheid, met zelfrespect, liefde en kansen kunnen opgroeien en zij creëert families voor kinderen die hun ouders zijn verloren of (tijdelijk) niet meer veilig thuis kunnen wonen. Opdat kinderen zich kunnen ontwikkelen en hun eigen toekomst kunnen vormgeven.

Een sterke familie voor elk kind

Helaas kent één op de tien kinderen wereldwijd geen liefdevolle familie of veilig thuis. Een veilig nest en de liefde van een familie als een springplank voor een mooie toekomst. SOS Kinderdorpen helpt ouders om hun kinderen een veilig thuis te kunnen bieden door het gericht verbeteren van hun leefomstandigheden. Wanneer dit echter niet in het belang van het kind is of wanneer er geen familie is die voor het kind kan zorgen, zoekt SOS Kinderdorpen naar de beste vorm van familiegerichte zorg, bijvoorbeeld in een SOS of pleegfamilie. Samen met hun broertjes en zusjes.

Duurzame impact

Daarbij werkt zij samen met lokale partners en overheden, om zo duurzame veranderingen vanuit de lokale gemeenschap te realiseren. SOS Kinderdorpen begeleidt kinderen en families tot dat ze zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen over hun leven en toekomst. SOS Kinderdorpen biedt zorg voor de lange termijn en richt zich op duurzame verandering.

Families voor Families

Families voor Families werkt kleinschalig hetgeen de slagingskans en de betrokkenheid vergroot. Momenteel steunt zij twee projecten in Tsjaad en Oeganda. Deze projecten realiseren een duurzame impact op het leven van kinderen en kwetsbare families.

TSJAAD – Opvang van kinderen zonder ouderlijke zorg

Tsjaad behoort tot de armste landen van de wereld en vele kinderen staan er alleen voor. Ze zijn de ouderlijke zorg verloren en hebben niemand die ze bijstaat en in ze gelooft. In het SOS Kinderdorp in N’Djamena krijgen zo’n 120 kinderen en jongeren in een liefdevolle familie-omgeving de zorg en begeleiding om zich te ontwikkelen en op te groeien tot zelfredzame volwassenen.

SOS-moeder Claudette uit Tsjaad is zelf op jonge leeftijd haar ouders verloren, haar zus nam de zorg voor haar op zich. “Mijn zus heeft dat zo goed gedaan. Toen ik hoorde over SOS Kinderdorpen en wat deze organisatie doet, besloot ik dat wat mijn zus voor mij heeft gedaan, terug te geven aan kinderen zonder ouderlijke zorg”, vertelt Claudette. Inmiddels is Claudette (40) al sinds de opening in 2005 SOS moeder in kinderdorp N’Djamena. Op dit moment draagt ze de zorg voor vijf jongens en vier meisjes.

OEGANDA – Het versterken van kwetsbare families

In Oeganda leeft bijna 20% van de bewoners in armoede. Kwetsbare families hebben grote moeite om rond te komen. SOS ondersteunt deze families door het verbeteren van de leefomstandigheden, door een persoonlijk en haalbaar ontwikkelplan op te stellen, gericht op begeleiding gedurende meerder jaren. Denk hierbij aan toegang tot onderwijs en medische zorg, ondersteuning bij het genereren van een inkomen en het bijbrengen van kennis over opvoeding, hygiëne, voeding en de rechten van het kind. Door families te versterken, wordt voorkomen dat kinderen er alleen voor komen te staan. Zodra de families weer zelfredzaam zijn, kunnen zij hun kinderen de zorg bieden die zij nodig hebben.

Geef kinderen een toekomst

Dankzij uw steun krijgen kinderen een kans op een gelukkige kindertijd, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot volwassenen die goed voor zichzelf en hun toekomstige gezin kunnen zorgen. Door de familiegerichte aanpak kan de vicieuze cirkel van kwetsbaarheid en armoede worden doorbroken, die vaak van generatie op generatie overgaat.

Ook wij, de partners van CapitalCare Company en veel van de families waar wij voor werken zijn of komen voort uit families met hechte banden. Het is door deze familiegerichte aanpak dat we graag aandacht vragen voor dit project van SOS Kinderdorpen.

Hoe kunt u helpen?

U kunt deelnemen aan het netwerk met een gift van minimaal € 5.000 per jaar. Hiervoor zijn verschillende opties, die ook fiscaal gunstig zijn. Daarnaast kunt u SOS Kinderdorpen een Fonds op naam voor u laten oprichten (vanaf € 50.000) of via uw eigen Goede Doelen Stichting (ANBI) een bijdrage leveren. Deze opties bespreken we graag met u. Zie ook op onze website de pagina over maatschappelijk schenken.

Met de kracht van uw familie kunt u bijdragen aan een sterke, liefdevolle familie en daarmee de positieve ontwikkeling en toekomst van elk kind.

Netwerk van gelijkgestemden

Het netwerk Families voor Families is bedoeld voor families die het geven aan goede doelen zien als een verantwoordelijkheid en een voorrecht. Als een mooie traditie en een belangrijke waarde, die zij graag doorgeven. Omdat geven in hun vermogen ligt.

Met Families voor Families kunt u samen met uw gezin kwetsbare kinderen de kans geven om zich te ontwikkelen tot kansrijke volwassenen zodat zij straks voor zichzelf kunnen zorgen én voor de mensen om hen heen. Want wat een kind leert, dat geeft het door.

Families voor Families wil echter meer zijn dan alleen een doorgeefluik van geld. Er worden ook gezamenlijke activiteiten gepland en er wordt genetwerkt. Zo vond onlangs een kookworkshop plaats met top kok Ron Blauw tijdens het jaarlijkse Families voor Families-diner. Ook is er een keer gekookt in een Libanees restaurant samen met Libanese en Syrische koks en vertelde een Syrische vluchteling over zijn eigen ervaringen als kind in een SOS Kinderdorp.

Uw persoonlijke contactpersoon

Wilt u meer informatie over Families voor Families, of wilt u zich laten inspireren tijdens een van de informatiebijeenkomsten? Dan bent u altijd van harte welkom. Donate Brunink van SOS Kinderdorpen komt graag met u in contact.

Zie ook de website van SOS-kinderdorpen

Donate is bereikbaar op nummer 06-46221602 of via donate@soskinderdorpen.nl