Als onafhankelijk vermogensmanager maken wij graag gebruik van de diensten van andere onafhankelijke partijen, zoals bijvoorbeeld Ortec Finance. Ortec Finance is een onafhankelijke leverancier van financiële data en scenario analyse software. Op basis van deze scenario analyses stellen onder andere pensioenfondsen en vermogensbeheerders hun portefeuilles samen. De input voor deze scenario analyses wordt geleverd door de Ortec Finance Economic Outlook. Deze outlook wordt elk kwartaal opgesteld en elke maand geactualiseerd. Dit artikel is grotendeels gebaseerd op de laatste versie van deze outlook en aangevuld met prognoserendementen uit Opal, de scenarioplanner van Ortec Finance.
In het vierde kwartaal van 2024 presteerden Amerikaanse aandelen beter dan verwacht, terwijl de risico-opslag op bedrijfsobligaties (corporate spread) afnam. Dit was te danken aan sterke macro-economische cijfers en de verkiezingsoverwinning van Trump. Ook in Japan stegen de aandelenkoersen, zij het voornamelijk door verbeterde exportvooruitzichten als gevolg van de verzwakking van de yen.
Gemiddeld aandelenrendement in het vierde kwartaal van 2024, afgezet tegen geheel 2024
Ontwikkeling risico-opslag voor bedrijfsobligaties (corporate spread) bovenop rendement op staatsobligaties in 2024
Aandelen uit opkomende markten presteerden minder goed onder druk van handelsbeleidsrisico’s (zoals de invoering van importheffingen door de regering Trump) en een sterkere Amerikaanse dollar. Europese aandelen verloren waarde na de Amerikaanse verkiezingen. De politieke instabiliteit in Europa, waaronder de val van zowel de Duitse als de Franse regering, gecombineerd met gematigde economische vooruitzichten, droeg hieraan bij.
De wereldwijde economische groei vertraagt naar een gematigder tempo, terwijl de inflatiedruk in grote economieën afneemt. Desondanks blijft de kerninflatie in de meeste regio’s hardnekkig hoog. Centrale banken in ontwikkelde markten blijven hun monetaire beleid versoepelen. Zo verlaagden zowel de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank in 2024 de rentetarieven met 0,5%.
Toch temperde de combinatie van veerkrachtige Amerikaanse groei, hardnekkige kerninflatie en politieke onzekerheid de verwachtingen voor verdere snelle renteverlagingen. Dit bleek onder meer in december, toen de vooruitzichten van de Fed afweken van de marktverwachtingen voor monetaire versoepeling. Dit leidde tot een uitverkoop op de kapitaalmarkten en een stijging van de lange rentes.
Het kansverdelingsmodel van Ortec Finance is aangepast op basis van nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn de klimaatscenario’s in lijn gebracht met een verwachte opwarming van de aarde met 2 tot 3°C. De impact van klimaatverandering zal zich waarschijnlijk sneller manifesteren dan eerder voorzien. Hierdoor zijn de trendindicatoren voor rentetarieven en inflatie met 0,25% naar boven bijgesteld.
Daarnaast zijn de langetermijnverwachtingen geactualiseerd met trends zoals de energietransitie, verhoogde geopolitieke risico’s, deglobalisering en demografische verschuivingen. De wereldwijde groeivooruitzichten blijven in evenwicht: enerzijds gesteund door een robuuste Amerikaanse economie en versoepelend monetair beleid, anderzijds geremd door gematigde vooruitzichten in de EU en China. Een zachte landing van de wereldeconomie, waarbij de inflatie blijft dalen en de groei stabiliseert op gematigde niveaus, lijkt haalbaar.
Op middellange termijn zal de inflatie in de eurozone naar verwachting iets boven het doel van de centrale bank stabiliseren. Dit komt onder meer door verwachte hogere overheidsuitgaven in verband met de energietransitie en geopolitieke spanningen. In de VS zal een vergelijkbare ontwikkeling plaatsvinden, zij het door andere factoren.
Voor de meeste ontwikkelde markten wordt verwacht dat de lange rentes rond hun recente niveaus blijven of enigszins dalen. Dit weerspiegelt de verwachting dat het langer zal duren voordat de inflatie terugkeert naar het doelniveau van centrale banken. Korte rentetarieven zullen naar verwachting dalen, in lijn met de voortzetting van het monetaire versoepelingsbeleid.
De economische cyclus bevindt zich in een verslechterende fase, waarin een verzwakt beleggerssentiment zwaarder weegt dan de positieve effecten van monetaire versoepeling. Toch verbeteren de kortetermijnvooruitzichten enigszins, aangezien stimulerend beleid en toenemende koopkracht de economische activiteit naar verwachting ondersteunen.
Conjunctuurcyclus korte tot middellange termijn
Ten opzichte van het derde kwartaal van 2024 verbeteren de vooruitzichten voor aandelen door de verwachte verdere versoepeling van de financiële voorwaarden en een opwaartse bijstelling van de langetermijnverwachtingen. Hierdoor blijven de verwachte aandelenrendementen positief, ondanks de soms hoge aandelenwaarderingen.
Verwacht rendement op aandelen en onderverdeling naar bron
De vooruitzichten voor staatsobligaties verbeteren door de stijging van de lange rentes. Dit is het gevolg van een langzamer dan verwacht tempo van monetaire versoepeling. Vooral de Fed zal de rente naar verwachting minder snel verlagen dan eerder gedacht.
Rendement op staatsobligaties
Daarentegen verslechteren de vooruitzichten voor bedrijfsobligaties doordat de risico-opslag op bedrijfsobligaties (de corporate spread) afneemt. Dit komt door de verwachte pro-business beleidsmaatregelen van de regering Trump.
Risico-opslag voor bedrijfsobligaties (corporate spread) bovenop rendement op staatsobligaties
Samenvattend: de vooruitzichten voor financiële activa blijven onzeker, met verhoogde volatiliteit (bewegelijkheid van de koersen) en neerwaartse risico’s als gevolg van wereldwijde politieke instabiliteit en geopolitieke spanningen. Voorbeelden hiervan zijn de escalerende conflicten in het Midden-Oosten, die kunnen uitmonden in een grootschalige regionale oorlog. Daarnaast zorgen de harde buitenlandse beleidsretoriek van de regering Trump en de politieke crisis in Europa na de val van de Duitse en Franse regeringen voor aanzienlijke neerwaartse risico’s op de financiële markten.
Om deze vooruitzichten te vertalen naar cijfers en het effect daarvan op het al dan niet halen van uw doelstellingen, maken we gebruik van de Opal scenarioplanner van Ortec Finance. Hier onder hebben wij voor een drietal beleggingsprofielen doorgerekend wat op dit moment de rendementsverwachtingen zijn bij diverse looptijden. Daarbij wordt uitgegaan van een vaste verhouding in de beleggingscategorieën Aandelen AC (all countries), Staatsobligaties Eurozone, Bedrijfsobligaties Eurozone (minimaal BBB), Europese High Yield (bedrijfsobligaties onder de BBB) en Hedge Funds/ Alternatieven. Er wordt niet over- of onderwogen, wat de meeste vermogensbeheerders wel doen. De uitkomsten kunnen daardoor gebruikt worden als benchmark.
(Aandelen: 30% AC; Obligaties: 23,8% Eurozone Staat; 16,8% Eurozone Bedrijf (IG); 7% Europa High Yield; Hedge Funds: 22,4%)
1 jaar | 5 jaar | 15 jaar | 25 jaar | Volatiliteit |
3,8% | 4,3% | 4,5% | 4,6% | 8,6% |
(Aandelen: 50% AC; Obligaties: 17% Eurozone Staat; 12% Eurozone Bedrijf (IG); 5% Europa High Yield; Hedge Funds: 16%)
1 jaar | 5 jaar | 15 jaar | 25 jaar | Volatiliteit |
4,1% | 5,1% | 5,1% | 5,1% | 11,8% |
(Aandelen: 75% AC; Obligaties: 8,5% Eurozone Staat; 6% Eurozone Bedrijf (IG); 2,5% Europa High Yield; Hedge Funds: 8%)
1 jaar | 5 jaar | 15 jaar | 25 jaar | Volatiliteit |
4,9% | 6,1% | 5,8% | 5,6% | 16,2% |
Bron: Opal scenarioplanner van Ortec Finance per 12-02-2025.‘Volatiliteit’ geeft de standaarddeviatie weer, de gevoeligheid van de portefeuille voor koersschommelingen. De resultaten zijn na aftrek van 1% beheerkosten.
Bovenstaande uitkomsten zijn de gemiddelden van een zeer groot aantal mogelijke scenario’s. Om u een idee te geven van wat dit in euros betekent, is hieronder de grafiek opgenomen van een neutrale portefeuille met een huidige waarde van € 1.000.000 en een looptijd van 15 jaar. Er is een kans van 50% dat de werkelijke uitkomst boven de blauwe stip ligt (het verwachte gemiddelde rendement van 4,7% per jaar), maar ook een kans van 50% dat die lager uitvalt. De kans dat de uiteindelijke uitkomst boven de groene stip ligt of onder de oranje is in beide gevallen 2,5%.
Bron: Opal scenarioplanner van Ortec Finance per 12-02-2025; de bedragen zijn nominaal
Ons antwoord hierop is eigenlijk altijd hetzelfde: dit hangt af van uw persoonlijke situatie en uw risicobereidheid. Het is van belang om regelmatig te laten checken of uw uitgangssituatie en uw financiële doelstellingen nog kloppen, of uw doelstellingen nog steeds haalbaar zijn gezien gewijzigde rendementsverwachtingen en of de bijbehorende risico’s voor u aanvaardbaar zijn. Diversificatie is de enige ‘free lunch’ en met een goede cashflow planning houdt u uw zaakjes onder controle. Uiteraard helpen wij u hier graag bij!