Als onafhankelijk vermogensregisseur maken wij graag gebruik van de diensten van andere onafhankelijke partijen, zoals bijvoorbeeld Ortec Finance. Ortec Finance is een onafhankelijke leverancier van financiële data en scenario analyse software. Op basis van deze scenario analyses stellen onder andere pensioenfondsen en vermogensbeheerders hun portefeuilles samen. De input voor deze scenario analyses wordt geleverd door de Ortec Finance Economic Outlook. Deze outlook wordt elk kwartaal opgesteld en elke maand geactualiseerd. Dit artikel is grotendeels gebaseerd op de laatste versie van deze outlook en aangevuld met prognoserendementen uit Opal, de scenarioplanner van Ortec Finance.
De groei vertraagt en de inflatie is afgenomen in de grote economieën, hoewel de kerninflatie in de meeste regio’s hardnekkig blijft. De meeste grote centrale banken hebben hun eerste renteverlagingen in het derde kwartaal doorgevoerd. De Amerikaanse Fed verlaagde de rente in september met 50 basispunten, na eerdere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE)
NB: de cijfers rechts geven de veranderingen weer ten opzichte van het vorige kwartaal
De Fed sprak uit vertrouwen te hebben in de bestendigheid van de afgenomen inflatie en gaf aan dat het op dit moment niet nodig is om de arbeidsmarkt verder af te koelen. Andere grote centrale banken gaven vergelijkbare signalen, wat wijst op verdere renteverlagingen in de toekomst. De ECB heeft inmiddels alweer een vervolgstap van -/- 0,25% achter de rug.
De Bank of Japan (BoJ) verhoogde de rente in juli, wat tot aanzienlijke marktvolatiliteit leidde en in augustus de yen versterkte. De BoJ gaf aan vast te houden aan haar lange termijnplan om de rente te verhogen gezien de bestaande inflatiedruk, ook al realiseert zij zich dat dit effect heeft op de volatiliteit van de yen en daarmee de inflatie.
Ondanks de toegenomen volatiliteit die de onzekerheid over een weliswaar vertragende maar toch groeiende economische dynamiek laat zien, presteerden wereldwijde aandelen en bedrijfsobligaties goed. Dit was mede te danken aan een toenemend vertrouwen in verdere monetaire versoepeling.
Opkomende aandelen presteerden beter dan andere regio’s (+8,9%) toen China een breed stimuleringspakket aankondigde om zijn economie te stimuleren. Belangrijke maatregelen omvatten fiscale stimulansen, het verhogen van de bankliquiditeit, het verlagen van de rentetarieven en het bieden van hypotheekverlichting om de noodlijdende vastgoedmarkt te ondersteunen.
NB: de cijfers rechts geven de veranderingen weer ten opzichte van het vorige kwartaal
Sommige signalen wijzen op een scenario van een zachte landing waarbij de inflatie geleidelijk afneemt en de groei in ontwikkelde economieën convergeert naar gematigde niveaus. Wereldwijde arbeidsmarkten vertonen tekenen van afkoeling van de eerdere krappe niveaus, maar blijven relatief robuust. Dat suggereert dat de schade door de buitengewone piek in wereldwijde inflatie beperkt blijft.
De korte termijn groeivooruitzichten in ontwikkelde economieën blijven gematigd bij afkoelende arbeidsmarkten en hoger dan gemiddelde rentetarieven. Toch wordt verwacht dat de groeivooruitzichten enigszins verbeteren naarmate de wereldeconomie over de piek van de monetaire verkrapping heen is en in de richting van versoepelende financiële omstandigheden beweegt.
Tegen deze achtergrond van normaliserende economische omstandigheden daalt de inflatie langzaam. Alleen bij een verdere negatieve economische dynamiek als gevolg van verslechterende arbeidsmarktomstandigheden zou de inflatie op korte termijn scherper kunnen dalen. Verwacht wordt echter dat de middellange termijninflatie enigszins boven de doelstellingen van de centrale banken zal stabiliseren, onder andere door verwachte opwaartse fiscale uitgaven in verband met de energietransitie en verhoogde geopolitieke risico’s. Bovendien kunnen aanbodzijdefactoren zoals lagere wereldwijde handelsintegratie, vergrijzende bevolkingen en de energietransitie leiden tot aanhoudende opwaartse inflatiedruk op de middellange termijn.
In de komende jaren wordt verwacht dat lange rentetarieven rond hun recente niveaus zullen bewegen of enigszins zullen dalen voor de meeste ontwikkelde markten. Dit weerspiegelt de verwachting dat de inflatie langer op een hoger niveau zal blijven liggen, om uiteindelijk naar de iets lagere doelstelling te convergeren. Korte rentetarieven zullen naar verwachting dalen, in lijn met vooruitzichten op toekomstige monetaire versoepeling.
De huidige economische cyclus is enigszins verslechterd doordat het effect van lagere rentetarieven teniet is gedaan door toegenomen volatiliteit op de kapitaalmarkten. Desalniettemin blijven de vooruitzichten stabiel nu de economische omstandigheden normaliseren en de inflatie langzaam daalt.
Vergeleken met het eerder dit jaar verbeteren de korte termijn aandelenvooruitzichten door verwachte verdere monetaire versoepeling. Dienovereenkomstig blijven de aandelenrendementen de komende twaalf maanden positief ondanks opgelopen aandelenwaarderingen.
De rendementsvooruitzichten voor staatsobligaties en bedrijfsobligaties verslechteren door dalende rendementen te midden van dalende inflatie.
Verwachte rendementen 1, 3 en 5-jrs staatsobligaties (links) en Investment Grade Bedrijfsobligaties (rechts)
Afsluitend: de vooruitzichten voor financiële activa blijven lastig in te schatten door hogere volatiliteit, hoger dan gemiddelde rentetarieven en verhoogde geopolitieke spanningen. Een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten, mogelijk uitmondend in een grootschalige regionale oorlog, zou een voorbeeld zijn van aanzienlijk neerwaartse risico’s. Andere voorbeelden zijn natuurlijk de oorlog in Oekraïne en de gevolgen van verkiezingen in veel landen.
Om deze vooruitzichten te vertalen naar cijfers en het effect daarvan op het al dan niet halen van uw doelstellingen, maken we gebruik van de Opal scenarioplanner van Ortec Finance. Onderstaand hebben wij voor een drietal beleggingsprofielen doorgerekend wat op dit moment de rendementsverwachtingen zijn bij diverse looptijden. Daarbij wordt uitgegaan van een vaste verhouding in de beleggingscategorieën Aandelen Wereld (alle landen), Staatsobligaties Eurozone, Bedrijfsobligaties Eurozone (minimaal BBB), Europese High Yield (bedrijfsobligaties onder de BBB) en Hedge Funds. Er wordt niet over- of onderwogen, wat de meeste vermogensbeheerders wel doen. De uitkomsten kunnen daardoor gebruikt worden als benchmark.
(Aandelen: 30% AC; Obligaties: 23,8% Eurozone Staat; 16,8% Eurozone Bedrijf (IG); 7% Europa High Yield; Hedge Funds: 22,4%)
1 jaar | 5 jaar | 15 jaar | 25 jaar | Volatiliteit |
3,3% | 3.7% | 4,0% | 4,0% | 8,5% |
(Aandelen: 50% AC; Obligaties: 17% Eurozone Staat; 12% Eurozone Bedrijf (IG); 5% Europa High Yield; Hedge Funds: 16%)
1 jaar | 5 jaar | 15 jaar | 25 jaar | Volatiliteit |
4,0% | 4,5% | 4,7% | 4,6% | 11,8% |
(Aandelen: 75% AC; Obligaties: 8,5% Eurozone Staat; 6% Eurozone Bedrijf (IG); 2,5% Europa High Yield; Hedge Funds: 8%)
1 jaar | 5 jaar | 15 jaar | 25 jaar | Volatiliteit |
4,6% | 5,4% | 5,4% | 5,2% | 16,1% |
Bron: Opal scenarioplanner van Ortec Finance per 25-11-2024. ‘Volatiliteit’ geeft de standaarddeviatie weer, de gevoeligheid van de portefeuille voor koersschommelingen. De resultaten zijn na aftrek van 1% beheerkosten.
Bovenstaande uitkomsten zijn de gemiddelden van een zeer groot aantal mogelijke scenario’s. Om u een idee te geven van wat dit in euro’s betekent, is hieronder de grafiek opgenomen van een neutrale portefeuille met een huidige waarde van € 1.000.000 en een looptijd van 15 jaar. Er is een kans van 50% dat de werkelijke uitkomsten boven de blauwe stip liggen (het verwachte gemiddelde rendement van 4,7% per jaar), maar ook een kans van 50% dat zij lager uitvallen. De kans dat de uiteindelijke uitkomst boven de groene stip ligt of onder de oranje is bij beide 2,5%.
NB: De getoonde bedragen zijn gecorrigeerd voor prijsinflatie en geven de koopkracht weer per heden.
Bron: Opal scenarioplanner van Ortec Finance per 25-11-2024
Ons antwoord hierop is eigenlijk altijd hetzelfde: dit hangt af van uw persoonlijke situatie en uw risicobereidheid. Het is van belang om regelmatig te laten checken of uw uitgangssituatie en uw financiële doelstellingen nog kloppen, of uw doelstellingen nog steeds haalbaar zijn gezien gewijzigde rendementsverwachtingen en of de bijbehorende risico’s voor u aanvaardbaar zijn. Diversificatie is de enige ‘free lunch’ en met een goede cashflow planning houdt u uw zaakjes onder controle. Uiteraard helpen wij u hier graag bij!