Terugblik financiële markten – oktober 2024

Het derde kwartaal van 2024 werd gekenmerkt door aanzienlijke fluctuaties op zowel de aandelen- als obligatiemarkten, veroorzaakt door monetaire beleidsaanpassingen (centrale banken) en economische ontwikkelingen in zowel de VS als Europa.

In Europa lieten de aandelenmarkten een gemengd beeld zien. De Euro Stoxx 50, een belangrijke maatstaf voor Europese aandelen, kende aanvankelijk een volatiel (bewegelijk) verloop, maar herstelde zich goed in september. Met name de industriële en technologische sectoren presteerden sterk, ondersteund door Europese investeringen in digitalisering en groene energie. Bedrijven actief in kunstmatige intelligentie (AI) en duurzaamheid bleven populair. In de VS herstelden de beurzen eind augustus van een correctie. Ze bereikten nieuwe hoogtepunten, vooral dankzij technologie- en AI-aandelen. Ook in opkomende markten zagen we forse koersstijgingen. In China was dit het gevolg van stimuleringsmaatregelen door de Chinese overheid. Wereldwijd stegen de aandelenmarkten dit kwartaal gemiddeld met 1,5%.

Renteverlagingen in het derde kwartaal en de verwachting dat er meer zullen volgen, zorgden voor hoge rendementen op obligaties (rente omlaag = koersen omhoog). De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verlaagde de rente met 0,5%, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) aanvankelijk slechts haar renteverhogingen pauzeerde. Die verhogingen waren bedoeld om de inflatie verder te laten afnemen. De stabilisatie leidde tot hogere rendementen op Europese staatsobligaties, vooral uit perifere landen zoals Italië en Spanje. Ondersteund door inflatiecijfers die een daling van 2,6% in juli naar 1,8% in september lieten zien, verlaagde de ECB uiteindelijk de rente met 25 basispunten. Wereldwijd stegen de obligatiekoersen met 4,1%.

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn voorzichtig optimistisch, al blijven risico’s aanwezig. Aandelenmarkten zouden kunnen profiteren van investeringen in technologie en duurzame energie, terwijl obligatiemarkten aantrekkelijk blijven door een stabieler renteklimaat. Toch blijft de volatiliteit (koersschommelingen) waarschijnlijk hoog. Dit wordt veroorzaakt door geopolitieke onzekerheden en groeivertragingen in Europa en China. Het is van belang om de marktomstandigheden en economische indicatoren nauwgezet te volgen. De aanhoudende geopolitieke spanningen door de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China en de onzekere impact van de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen houden de gemoederen de komende periode bezig.

Aandelen 2024.Q3 1 jaar 3 jaar 5 jaar
MSCI ontwikkelde markten 1,2% 24,5% 10,2% 12,4%
MSCI opkomende markten 4,1% 18,7% 1,4% 4,8%
MSCI alle markten 1,5% 24,2% 9,4% 11,6%
Obligaties (EUR hedged) 2024.Q3 1 jaar 3 jaar 5 jaar
BBgBarc Euro obligatiemix 3,6% 9,6% -3,3% -2,2%
BBgBarc Wereldwijde obligatiemix 4,1% 6,8% -1,8% -1,3%
BBgBarc Wereldwijde bedrijfsobligaties 3,8% 11% -2,7% -0,8%

Bronnen: Morningstar, Schröders IM