Terugblik financiële markten – Oktober 2020

Na de aanhoudende stijgingen op de beurzen in de maanden juli en augustus, daalde de markt in september scherp. Deze daling werd ingegeven door nieuwe regelgeving vanuit de VS om Chinese technologiebedrijven zoals Huawei en TikTok aan te pakken en door winstnemingen na wat tegenvallende kwartaalresultaten. Met name de hard gestegen technologie aandelen daalden fors. Deze daling werd overigens al snel gevolgd door een gematigd herstel.

Aan het eind van het afgelopen kwartaal ontstond er het besef dat het toenemende aantal coronabesmettingen binnenkort zal leiden tot strengere maatregelen om deze een halt toe te roepen. Het economische groeimomentum zal daarom naar verwachting in de komende maanden wat afzwakken, maar dit hoeft niet te betekenen dat het ingezette beursherstel van het tweede kwartaal daarmee in gevaar komt. Overheden zullen namelijk koste wat kost de impact op de economie zoveel mogelijk beperkt willen houden en zullen naar verwachting een strenge ‘lockdown’ willen voorkomen.

Beleggers kijken daarnaast voor de aandelenrendementen naar de ontwikkeling van de verwachte winsten, dividenden en waarderingen. Voor het derde en vierde kwartaal van 2020 wordt rekening gehouden met een negatieve winstgroei, maar vanaf 2021 wordt een positief herstel verwacht. Ook zijn er veel liquiditeiten in omloop en de centrale banken houden de rentes de komende jaren naar verwachting zeer laag. Dit is zowel gunstig voor aandelen als obligaties. Bovendien hebben overheden snel opgetreden met stimulerende begrotingsmaatregelen, wat ondersteunend kan blijven doorwerken.

Natuurlijk zijn er ook risico’s zoals een oplaaiende handelsoorlog, de Amerikaanse verkiezingen, de Brexit en beperkende maatregelen om besmettingen tegen te gaan die een verwacht economisch herstel kunnen schaden. Hierdoor zullen de markten naar verwachting zijdelings bewegen en periodes kennen met verhoogde volatiliteit waarin obligatiemarkten zich doorgaans goed zullen houden.

 

Aandelen Q3 YTD 1 jaar 3 jaar 5 jaar
Ontwikkelde markten 4,1% -6,5% 7,9% 8,2% 8,9%
Opkomende markten 3,4% -9,7% 6,8% 2,4% 6,9%
Alle markten 3,8% -6,3% 8,5% 8,1% 9,2%

 

 

Obligaties Q3 YTD 1 jaar 3 jaar 5 jaar
Obligatiemix Euro 1,4% 1,4% 1,1% 3,2% 2,6%
Obligatiemix Wereld 0,38% 2,6% 1,9% 2,4% 1,9%
Bedrijfsoblig. Wereld 1,2% 3,4% 3,8% 3,2% 3,2%

 

Bronnen: Morningstar, ING Bank, iShares, BloombergBarclays, MSCI