Terugblik financiële markten – Juli 2020

Zelden heeft een halfjaar zulke grote contrasten laten zien als de eerst helft van 2020. In het eerste kwartaal zorgde het Coronavirus ervoor dat de wereld op slot ging. Dit leidde tot een zeer snelle, heftige beurscrash gevolgd door een spectaculaire rally omhoog in het tweede kwartaal.

Tijdens de crash daalde de koers van aandelen in slechts vier weken tijd meer dan 30%. Ook andere risicovolle beleggingscategorieën verloren fors. De graadmeter voor paniek op de aandelenmarkt (VIX volatiliteit index) steeg naar het hoogste punt ooit. Centrale banken en overheden werden genoodzaakt om alle monetaire en financiële zeilen bij te zetten om zo de stress in het financiële systeem te verlichten. Hierdoor volgde een fors koersherstel in het tweede kwartaal. Ook het heropenen van grote delen van de economie in China en Europa droeg hieraan bij.

Het verlies op de aandelenmarkt sinds eind december is teruggebracht naar -6,3% voor de wereldaandelenindex van MSCI (ACWI). Beleggers maken hierbij onderscheid tussen aandelen die profiteerden van de coronamaatregelen (zoals online diensten) en bedrijven die juist geraakt werden (zoals de fysieke detailhandel en de reisbranche). Voor deze laatstgenoemde sectoren is de weg naar herstel nog lang. Onder invloed van het hernieuwde optimisme lieten ook bedrijfsobligaties in het tweede kwartaal positieve rendementen zien.

De economische schade heeft veel landen ertoe gebracht om de lockdown maatregelen te versoepelen. Het risico is dat er een tweede golf van besmettingen komt. Dit kan een volledig economisch herstel op korte termijn in de weg staan. Pas als er een medicijn of vaccin op grote schaal beschikbaar komt, zal dit risico verminderen en hopelijk verdwijnen. De farmaceutische industrie investeert grootschalig in de ontwikkeling van behandelmethodes en vaccins tegen COVID-19. Wereldwijd zijn er circa 190 ontwikkelingsprogramma’s voor vaccins en 250 voor medicijnen. Recentelijk hebben enkele bemoedigende ontwikkelingen de media gehaald.

Niettemin bestaat er nog een groot aantal uitdagingen. Tot de komst van een goedgekeurd medicijn of vaccin blijft de onzekerheid op de volksgezondheid en de financiële markten groot. Daarbij is het zorgelijk dat de werkloosheid de komende maanden waarschijnlijk verder op zal lopen waardoor het economisch herstel wel eens langer kan duren dan gehoopt.

Aandelen Q2 YTD 1 jaar 3 jaar 5 jaar
Ontwikkelde markten 14,3% -6,5% 3,1% 7,5% 6,8%
Opkomende markten 17,2% -9,7% 3,7% 1,7% 2,7%
Alle markten 18,3% -6,3% 2,2% 6,4% 6,7%

 

Obligaties Q2 YTD 1 jaar 3 jaar 5 jaar
Obligatiemix Euro 2,3% 1,4% 1,7% 3,0% 2,7%
Obligatiemix Wereld 2,8% 2,6% 3,7% 2,5% 2,2%
Bedrijfsoblig. Wereld 7,6% 3,4% 5,7% 3,2% 3,2%

Bronnen: Morningstar, ING Bank, iShares, BloombergBarclays, MSCI