Beleggingsrendementen 2019.Q1

Stevig herstel van de beleggings-rendementen in het 1e kwartaal van 2019. De beursgenoteerde beleggingen van onze cliënten zijn bij diverse vermogensbeheerders ondergebracht. Dit varieert van private banking partijen en niet-bancaire vermogensbeheerders tot grote internationale fondshuizen met collectief beheerde portefeuilles genaamd profielfondsen. De diversiteit aan beleggingsinvulling is zeer groot. Toch is er wel een bepaalde lijn te ontdekken in de resultaten van de diverse modelportefeuilles.

Profielfondsen

Om u een idee te geven van de beleggingsrendementen bij de verschillende risicoprofielen houden wij een classificatie bij van een aantal breed gespreide profielfondsen. Deze profielfondsen vertonen qua samenstelling en resultaat grote gelijkenis met de modelportefeuilles die we bij de andere vermogensbeheerders monitoren. Voordeel van het volgen van profielfondsen is echter dat de informatie hierover door onafhankelijke partijen wordt gevolgd en dat zij zeer transparant zijn qua samenstelling en resultaten.

Drie categorieën

We maken daarbij een indeling in drie categorieën: defensief, neutraal en offensief. In elk van deze categorieën houden wij een universum van profielfondsen aan die wij voor onze relaties geschikt achten om in te beleggen. Net als bij de andere vermogensbeheerders wordt daarbij in verschillende beleggingsinstrumenten gehandeld. Dit kunnen dus individuele aandelen en obligaties zijn, maar ook beleggingsfondsen of indexproducten.

Best-of-class

Vervolgens maken wij een best-of-class selectie en nemen daar een gemiddelde van. Best-of-class zijn dan de drie best presterende partijen. We kijken daarbij naar de rendementen die behaald zijn in de volgende periodes: laatste kwartaal, laatste jaar, laatste drie jaar en laatste vijf jaar. Daarnaast kijken we naar beste Sharpe ratio in de laatste drie jaar. Dit om ook een voor risico gecorrigeerd meetpunt te hebben. Op die wijze ontstaan 5 beoordelingscriteria. Alleen wanneer een fonds minimaal twee keer eindigt in de top drie van een categorie telt ie mee als best-of-class. Hieronder ziet u de uitkomsten. Voor de volledigheid zijn ook de gemiddelde kosten meegenomen (LKF). Onderstaande uitkomsten betreffen de rendementen per 31-03-2019.

Defensieve portefeuilles

2019.Q1 1 jaar 3 jaar 5 jaar Sharpe ratio LKF
6,04% 4,74% 4,13% 4,61% 0,99 0,51%

Neutrale portefeuilles

2019.Q1 1 jaar 3 jaar 5 jaar Sharpe ratio LKF
7,91% 8,50% 5,45% 6,47% 0,95 0,85%

Offensieve portefeuilles

2019.Q1 1 jaar 3 jaar 5 jaar Sharpe ratio LKF
11,81% 8,74% 8,74% 8,72% 0,97 0,97%

NB de uitkomsten zijn exclusief de kosten van het aankopen en bewaren van deze fondsen bij een vermogensbeheerder of depotbank en de eventuele advies- of beheerkosten. Alleen de kosten in de fondsen zelf zijn meegenomen.

Inmiddels is het de tweede week van april en het herstel lijkt voorlopig aan te houden. Deze verwachting wordt onder andere ingegeven door positieve geluiden van de inkoopmanagers. De hierop gebaseerde index PMI vertoont weer een opgaande lijn.