Direct contact Bel +31 (0) 20 820 87 54

VermogensAfbouw

U leeft van uw vermogen en u ontvangt pensioen. Na uw overlijden zal er vermoedelijk een substantieel deel overblijven. Of u heeft juist wel een groot deel zelf nodig, maar het zit ‘vast’.

Estate planning

In het eerste geval zal de nadruk liggen op overdracht van het vermogen. Goede testamentaire voorzieningen en een schenkingsplan kunnen daarbij behulpzaam zijn, evenals zorg voor uw vermogen. Ook voor de periode dat uzelf of uw partner daar niet meer toe in staat zijn kan het verstandig zijn voorzieningen te treffen.

“Van de vruchten wil ik gebruik maken, maar het stamvermogen moet door naar mijn kinderen, hoe kan ik dat het beste regelen? De jaarlijkse schenkingsvrijstelling is leuk, maar gezien de omvang van het vermogen schiet dat niet erg op. En, hoe voorkom ik dat mijn kinderen het verspillen, of erger nog dat het bij mijn ‘aanstaande ex-schoonzoon’ terecht komt? Je hoort wel eens over een familiefonds, is dat iets voor ons?”

 

“Qua schenk- en erfbelasting gezien is het natuurlijk het meest interessant om mijn vermogen in de onderneming te laten. Maar ja, de kinderen willen niet voor eeuwig met ‘die ouwe’ opgezadeld zitten. Daarnaast heb ik ook nog kinderen die niet in de zaak werkzaam zijn en wil ik zelf eigenlijk ook wel wat meer financiële armslag hebben. Hoe kan ik dat het beste regelen?”

 

“Ik ben inmiddels op leeftijd. Ik heb mijn financiën altijd prima zelf kunnen regelen, maar wie zorgt daarvoor als mij wat overkomt? Ik heb uiteraard wel vertrouwenspersonen, maar die hebben het of te druk met eigen besoignes of missen het zakelijk inzicht. Wie kan hen ondersteunen of toezicht houden? Ik wil het graag goed regelen in een levenstestament

Financiële planning

In het tweede geval zal de nadruk liggen op het te gelde maken van vermogen. Als verkoop van bezittingen moeilijk ligt of niet mogelijk is, kan aan financieren worden gedacht.

“Een groot deel van ons vermogen zit vast in het huis. We wonen hier prettig en de woning is inmiddels levensloopbestendig gemaakt. Hoe kunnen we de overwaarde op een slimme manier verzilveren?”

 

“We zijn inmiddels gestopt met werken. Allerlei voorzieningen naderen de einddatum en we moeten beslissen over laten uitkeren of uitstellen. We beschikken ook over spaargeld en een beleggingsportefeuille, dus kunnen ook daar eerst van leven. Is het verstandig om nu defensief te gaan beleggen?”

Vragen waar veel van onze cliënten mee geconfronteerd worden. Standaard antwoorden zijn er niet. Bouwstenen om tot een op maat gemaakte oplossing te komen meestal wel. Graag drinken wij een kop koffie met u om nader kennis te maken en wellicht al een oplossingsrichting aan te reiken. Lijkt het u wat, dan begeleiden wij u van a tot z en zorgen ervoor dat de adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden.

Lees meer over onze werkwijze op de pagina Vermogensplan.

 • Veelgestelde vragen
  • Hoe moeten mijn naasten handelen als er wat met mij gebeurt? Is het verstandig een levenstestament op te stellen?
  • Hoe zorg ik voor een goede (nood)opvolging binnen mijn bedrijf?
  • Wat is de financiële positie van mijn nabestaanden bij mijn overlijden? Is mijn testament up-to-date? Moeten we onze huwelijkse voorwaarden opheffen?
  • Hoe krijg ik mijn vermogen zo gunstig mogelijk bij de kinderen? Moet ik alvast ‘op papier’ gaan schenken of is een familiefonds beter?
  • Ik wil graag schenken/ nalaten aan goede doelen, hoe kan ik dit het beste vorm geven?Kan ik ook een eigen goede doelen stichting opzetten?
  • Wat kost wonen in een luxe verzorgingshuis en hoe financier ik dat?

  Heeft u een andere vraag of wilt u direct met ons in contact komen? Neem contact op.