Alternatieve beleggingen

Hiertoe worden vaak ook beleggingen in vastgoed en private equity gerekend. Dan betreft het echter beursgenoteerde beleggingen. De illiquiditeit van het direct investeren in dergelijke categorieën wordt dan voor een deel opgeheven. In tijden van ‘marktstress’ kan echter nog steeds spelen dat de onderliggende beleggingen moeilijk te gelde te maken zijn.

Verder vallen in deze categorie: hedgefunds, grondstoffen, infrastructuur, kunst en antiek en verzamelingen van auto’s, boten, sieraden, enzovoorts. Maar ook beleggingsobjecten als landbouwgrond of teakhout.

Hedgefunds hebben nogal een negatieve bijklank, maar kunnen juist vaak een goede dempende werking hebben op andere beleggingscategorieën. Onbekend maakt onbemind. Veel strategieën in hedgefunds zijn moeilijk te doorgronden, zelfs voor ervaren beleggers. Ons credo is: ‘Laat u niet gek maken en bij twijfel: niet inhalen.’ Wij kijken graag met u mee en halen er zo nodig experts bij.

Onder grondstoffen vallen de bekende categorieën goud en olie (en tegenwoordig ook bitcoins), maar ook industriële metalen en agrarische goederen. In deze categorie was ook wijn een tijd populair; tegenwoordig is dat whisky. Dit gaat om beleggingen met zeer specifieke eigenschappen en vaak onverklaarbare koersbewegingen, meestal veroorzaakt door speculanten die met miljarden over de wereld trekken. Ook hiervoor geldt ons aanbod om als klankbord te fungeren of er specialisten bij te betrekken.