Inclusief beleggen in Nederlands MKB

Dit is beleggen in ondernemingen die hun kracht ontlenen aan divers samengestelde managementteams. In enge zin gaat het dan om een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen. In ruimere zin gaat het om de combinatie van verschillende mensen, invalshoeken, prioriteiten en leiderschapsvisies.

Dit uitgangspunt komt geenszins in de plaats van strak financieel management, oog voor commerciële kansen en professionaliseren en saneren indien nodig. Het vormt een extra fundament onder de core business van dit investeringsfonds en dat is het verder brengen van Nederlands MKB. Na twee eerdere fondsen staat nu een derde fonds open voor deelname.

Geïnvesteerd wordt in bedrijven met een omzet van tussen de € 10 en € 50 mio. Vaak betreft het een Management buy-out, maar het kan ook gaan om organische groei of om een ‘buy and build’ strategie te financieren. Bij voorkeur is er nog niet eerder private equity aan boord geweest, waardoor de onderneming de meerwaarde hiervan ten volle kan benutten. Deze meerwaarde bestaat voor een groot deel uit het professionaliseren van de bedrijfsprocessen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een groot extern netwerk aan specialisten, waarbij zeker ook de zachte kanten van de bedrijfsvoering niet worden vergeten. Vooral voor de langere termijn schuilt hier veel meerwaarde in.

Hier onder vindt u enkele ondernemersverhalen uit eerdere investeringsrondes. NB hier kan dus niet meer in deelgenomen worden, maar zij geven wel een goed beeld van het soort bedrijf waarin geïnvesteerd wordt:

Ann Berlips, oprichtster King Louie: “Sinds ik hen heb leren kennen zijn zij voor mij de favoriete partij geweest om King Louie, samen met onze mensen, naar een hoger niveau te brengen. Hun eigenzinnige manier van werken, oog voor diversiteit, menselijke waarden en lange termijn denken heeft mij altijd erg aangesproken.”

Ann Berlips en George Cramer begonnen in 1981 met het verkopen van tweedehands-kleding op de Noordermarkt in Amsterdam, al snel gevolgd door hun eerste eigen winkel in de Jordaan. In 1984 werd King Louie geboren, een vintage-inspired merk, met een uitgesproken eigen stijl. Herkenbaar aan de kleurrijke prints is King Louie vandaag zeer succesvol in Europa, met Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië als de belangrijkste markten. Het merk heeft een eigen brandstore in de Amsterdamse Negen Straatjes en diverse eigen internationale webshops.

Lydian Zoetman, commercieel directeur Jopenbier: “Wij zijn een familiebedrijf. We vinden het erg relevant wie onze aandeelhouders zijn. Zij hadden zich destijds duidelijk goed verdiept in ons bedrijf en lieten ons weten geïnteresseerd te zijn in een investering in Jopen. Die oprechte aandacht zien we telkens weer terug.”

Sinds 1995 brouwt Jopen hoogwaardige speciaalbieren, die onderscheidend en authentiek zijn. Jopen is in de loop der jaren uitgegroeid van een regionale brouwerij in Haarlem naar een speciaalbiermerk met nationale en internationale bekendheid. De verschillende bieren van Jopen worden jaarlijks bekroond met nationale en internationale prijzen. Liefhebbers komen van verre naar de iconische Jopenkerk in Haarlem om Mooie Nel, Ongelovige Thomas of het NONnetje (0%) te proeven.

André Hoeben, ceo Gielissen: “Wij breiden met grote snelheid uit op het gebied van interieurprojecten en tentoonstellingen en zeker ook events. Met deze actieve aandeelhouder erbij komen er nog meer mogelijkheden binnen handbereik en wordt de groei niet alleen autonoom gerealiseerd, maar nemen we ook actief bedrijven over.”

Gielissen is een full servicepartner voor interieurprojecten, ruimtelijke (beurs)presentaties en realisatie van evenementen en congressen. Gielissens motto is ‘growing together’, wat refereert aan de hoge mate van klantgerichtheid van het bedrijf. Gielissen bestaat inmiddels 80 jaar en is Europees marktleider, met vestigingen in Nederland, Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Dubai en de Verenigde Staten.

Participeren

In dit fonds kan worden deelgenomen met een inleg van minimaal € 250.000. Dit bedrag wordt in vijf jaar tijd in gedeeltes opgevraagd. Zodra een bedrijf verkocht wordt, wordt de opbrengst direct uitgekeerd aan de participanten in het fonds. Er wordt geïnvesteerd in 14 tot 16 bedrijven. De laatste exit wordt verwacht na 10 tot 12 jaar. Gestreefd wordt naar een Money Multiple van gemiddeld 2,5 per investering en een IRR van 20%. In de twee eerdere fondsen is bij elkaar in 18 bedrijven geïnvesteerd. Eén bedrijf heeft het helaas niet gered. De andere desinvesteringen hebben een goed tot zeer goed rendement opgeleverd.

Het betreft een investering met een hoog risico, maar ook met kans op een hoog rendement. Daarnaast heeft de investering een illiquide karakter; het kan niet tussentijds worden verkocht of te gelde worden gemaakt. Wij adviseren om niet meer dan 5 á 10% van uw belegbare vermogen in dit fonds te investeren.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit investeringsfonds, dan kunt u dit aanvragen via onderstaande contactknop of bellen met uw contactpersoon bij CapitalCare Company.

Neem contact op