Je bent een van de gelukkige prijswinnaars van een loterij en er staat opeens een grote som geld op je bankrekening! Wat nu?
Het is je overkomen en er komt een proces op gang. Ook al heb ik zelf al jaren met prijswinnaars te maken, erg veel literatuur over dit fenomeen ben ik niet tegengekomen. Althans niet over het proces waar je doorheen gaat en alle veranderingen die op je afkomen. Een standaardwerk op dit vlak is ‘Sudden Money’, van de Amerikaanse Susan Bradley. ‘Managing a financial windfall’ is de veelzeggende subtitel van dit boek uit 2000.
Eén van de belangrijkste aandachtspunten in dit boek en meteen ook veruit de belangrijkste stap om je met succes door dit proces te loodsen is het instellen van een ‘decision free zone’. In deze fase neem je bij voorkeur geen belangrijke beslissingen en distantieer je jezelf enigszins van de buitenwereld, hoe moeilijk dit ook is. Dit geldt ook voor je naaste omgeving. Ook al speelt die een grote rol in je leven, in de ‘decision free zone’ zul je hier juist even wat afstand van moet nemen.
Dat is op zichzelf al lastig genoeg. Daarnaast zijn ook nog eens alle ogen op je gericht want het winnen van een loterij ontgaat de media natuurlijk niet! En mede door deze media-aandacht ben je vervolgens de dróóm van iedere bank en financieel adviseur. Communiceer daarom duidelijk richting familie, vrienden en bekenden dat je voorlopig geen financiële beslissingen neemt (of dat je die niet mag nemen van je financieel adviseur), zodat je niet inhoudelijk op verzoeken om ‘financiële bijstand’ hoeft in te gaan en hen dus niet voor het hoofd stoot.
Loterijwinnaars denken in eerste instantie vaak: nu zijn al mijn problemen opgelost. Het winnen van een geldprijs kan echter ook het tegenovergestelde effect hebben, want als je niet oppast, krijg je er alleen maar problemen bij. En dus moet je juist in deze situatie heel bewust omgaan met je energie en vooral niet teveel spontane beslissingen nemen. Het geven van een feest of een paar weken vakantie nemen valt hier natuurlijk niet onder, maar wel het meteen opzeggen van je baan bijvoorbeeld.
Ik vind deze verkenningsfase het meest boeiend, omdat mensen mij intrigeren en vooral datgene wat hen beweegt. Hoe kom je tot bepaalde keuzes? Wat vind je echt belangrijk? Zit je op de juiste plek, zowel privé als zakelijk? Neem vooral de tijd om erachter te komen wat jouw innerlijke drijfveren zijn, jouw wensen en (levens)doelstellingen.
Pas als je daarover hebt nagedacht kun je aan een (financiële) planning beginnen en vervolgens je financiële toekomst inrichten. Dit denkproces kan zo maar enkele maanden tot een jaar duren en het is belangrijk dat je die tijd er ook echt voor neemt!
Wat doe je dan in deze periode met het grote bedrag op je rekening? Zo weinig mogelijk, ofwel ‘parkeren’! Dit kan op een spaarrekening of op een termijndeposito, ook al betekent dit dat je genoegen zult moeten nemen met een lage rente. Zo kun je relatief zorgeloos omgaan met deze situatie. Laat jezelf in deze fase niet afleiden door allerlei beleggingsmogelijkheden die worden aangeboden, personen die je graag willen helpen of geld aan je vragen en zoek de adviseur die bij jou past!
In eerste instantie en voor de eerste opvang, zal dat waarschijnlijk een adviseur van de loterij-instelling zelf zijn. Voor de periode daarna zul je zelf een partij moeten zoeken. Als de geldprijs substantieel is qua omvang en het serieuze aandacht verdient, kan het raadzaam zijn om te beginnen met een vermogensplanning.
Ga op zoek naar een adviseur die op uurbasis declareert en die geen belang heeft bij financiële producten. Deze adviseur moet in staat zijn om de financiële haalbaarheid van jouw wensen en doelstellingen door te rekenen en dit in heldere taal uit te leggen. Stel ook altijd controlevragen als ‘dus als ik het goed begrijp bedoelt u …’?
Pas wanneer je dit proces hebt afgerond, is het tijd om beleggingen te selecteren of grote uitgaven te doen. Ook in die fase, zeker als het om grote geldprijzen gaat, kun je jezelf het beste laten bijstaan door een onafhankelijke partij die de regie voert. Een dergelijke partij kan een ‘beauty contest’ onder vermogensbeheerders voor je organiseren en beleggingsproposities beoordelen op geschiktheid. Idealiter helpt deze partij je vervolgens verder bij de implementatie van de beleggingen en, last but not least, bij de monitoring en eventuele bijsturing ervan in de periode daarna.
Het is mijn ervaring dat het doorlopen van een dergelijk gestructureerd proces met een onafhankelijke partij die op afstand staat van de prijswinnaars niet alleen voor financiële rust kan zorgen, maar bovenal ook voor de broodnodige emotionele rust!
Patrice Peijnenburg,
Vermogensregisseur bij CapitalCare Company
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u dit aanvragen via onderstaande contactknop of bellen met uw contactpersoon binnen CapitalCare Company.